Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika ziyaretinin üçüncü durağı olan Ekvador'a gitti. Erdoğan'ı Ekvador'da ağırlayan Devlet Başkanı Rafael Correa, anti-demokratik uygulamaları ile uluslararası alanda büyük eleştiri topluyor.

Zeynep GÜRCANLI/ANKARA

FOTO:Reuters - Rafael Correa'nın "diktatör uygulamaları" dikkat çekiyor.


"Diktatör" olarak nitelendiren Correa'nın son dönemde eleştiri alan uygulamaları şöyle;

YANDAŞ MEDYA "MEDYA İMPARATORLUĞU" HALİNE GELDİ - Correa 2007'de Devlet Başkanı olarak göreve başladıktan sonra ilk iş medyaya el attı. Ekvador'da "devlet kontrolündeki" medya Correa'nın yönetiminde çok genişledi. Ekvador'daki iktidar kontrolündeki medyadan uluslararası alanda "medya imparatorluğu" olarak bahsediliyor. Correa devlet başkanı seçildiğinde sadece tek bir medya grubu iktidar kontrolündeyken, şimdi 12 medya grubu "yandaş" hale geldi.

BAĞIMSIZ GAZETECİLER İSTİFA ETTİ: Ekvador'da devlet medyası büyürken, bağımsız medya ise küçüldü. Bağımsız gazete ve televizyon yöneticileri "iktidar baskısını" öne sürerek, birbiri ardında görevlerinden istifa etti.

GAZETECİLER "CUMHURBAŞKANI'NA HAKARET" SUÇUNDAN CEZALANDIRILDI: Ekvador'da bağımsız kalan medyada görev yapan pekçok gazeteci, Cumhurbaşkanı Correa'ya "hakaret etmek" suçlamasıyla yargılandı, hapis cezasına çarptırıldı. Kimi gazete ve gazeteciler milyonlarca dolarlık tazminat ödemeye mahkum edildi. En çok öne çıkan örnek, ülkede büyük saygı duyulan El Universo gazetesi oldu. Yazdığı haberler nedeniyle gazete aleyhinde dava açan Correa, 42 milyon dolar tazminat kazandı. Ayrıca El Universo'da görev yapan bazı gazeteciler haklarında açılan dava sonunda, 3'er yıl hapis cezasına çarptırıldılar.

KONUŞMALARINDA HEP BASINI SUÇLUYOR: Correa, haftalık olarak yaptığı radyo ve televizyon konuşmalarında da, halka doğrudan hitabettiğinde de, en çok basını suçluyor. Basını "taraflı davranmakla" suçlayan Correa sık sık da gazetecilerin "profesyonelliğini" ve "yeteneklerini" sorguluyor.

SEÇİM SÜRECİ HAKKINDA YAZMAK YASAKLANDI: Correa'nın en çok tartışılan yasaklarından biri de, seçim süreci konusunda haber yapılmasını engellemesi oldu. Seçim usulsüzlükleri hakkında haber yapan gazeteciler hakkında da dava açılıyor.

SEÇİM SÜRECİNDE DEVLET İMKANLARINI KULLANDI: Correa, 2007'den beri girdiği tüm seçimleri kazandı. Ancak seçimler sırasında hep "devlet imkanlarını kullanmakla", hem ülkesinde, hem de uluslararası camia tarafından eleştirildi.

ÇEVRECİLER HAPSE ATILDI: Correa'nın yürürlüğe koyduğu yeni maden projeleri, ülkedeki çevrecileri harekete geçirdi. Madenlerin çevreye verdiği zararı protesto eden gazetecilere polis müdahale etti. Çevreci göstericiler önce gözaltına alındı, sonra tutuklandı.


VERGİLERİ PROTESTO EDENLER "DARBECİ" İLAN EDİLDİ  2015'te Correa'nın "ekonomik reform"adı altında yeni koyduğu vergileri protesto eden binlerce kişi sokağa çıktı. Correa'nın buna tepkisi çok sert oldu. Devlet Başkanı, göstericileri "yönetimi devirmeye çalışmakla" suçladı.

DEVLET BAŞKANI, GÖSTERİLER BÜYÜYÜNCE, KENDİSİNE OY VERENLERİ SOKAĞA ÇAĞIRDI: Correa, sokak gösterilerinin büyümesi ve göstericilerin greve başlaması üzerine, kendisine oy verenleri, "sokağa çıkmaya" çalıştı. Yoğun polis müdahalesinin ardından, muhalif göstericiler gözaltına alındı.

FOTO:Reuters - Abdullah Gül ile görüşen Ekvador lideri "muz pazarlığı" yapmıştı

GÜL İLE GÖRÜŞMEYE  "GÜLLERLE" GELİP, MUZ PAZARLIĞI YAPMIŞTI


Türkiye ile Ekvador arasındaki ticaret hacmi sadece 100 milyon dolar civarında.
Ekvador'dan  muz ithal ediyoruz. Ancak Türkiye'nin ithal muza koyduğu verdi, iki ülke arasındaki en büyük sorun.
Correa, 2012'de Ankara'ya yaptığı ziyarette, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüşmesinde bu konuyu gündeme getirmişti. Correa, muzun Ekvador'un en büyük ihraç kalemlerinden olduğunu vurgulayarak, "ancak Türkiye muza tüm dünyada en yüksek vergiyi uygulayan ülke. Bunu değiştirmek istiyorum" demişti.
Correa'nın 2012'deki ziyaretinde dikkat çeken bir başka unsur ise, o zaman kendisine evsahipliği yapan dönemin Cumhurbaşkanı Gül'e, 2 bin tane gül getirmesi olmuştu.